Pogosta vprašanja

Kdaj je priporočljivo opraviti pregled dojk?

Dojke si je priporočljivo samopregledovati vsak mesec od 20. leta starosti dalje, v fazi ciklusa od 5. do 12. dne menstruacije, šteto od prvega dne krvavitve (takrat so dojke manj napete in boleče), medtem ko v času menopavze obdobje samopregledovanja ni omejeno, je pa pomembna sistematičnost. Nekatere dojke so že po naravi na otip polne vozličev ali bulic, zato je pomembno, da se navadite na t.i. »normalno stanje«, spoznate strukturo svoje dojke, da bi lažje prepoznale morebitne spremembe na dojki. Na ta način lahko same opazite nenavadne spremembe in imate hkrati možnost ukrepanja. Vsaka sprememba, tudi še tako majhna, ki se v dojki nahaja več kot dva ciklusa, naj pomeni alarm. Hitrejše ukrepanje posledično pripomore k hitrejši diagnozi, zdravljenju in rehabilitacij.

Za preventivno diagnostiko dojk naj bi se ženske odločile po 35. letu starosti. Na voljo so številne različne diagnostične metode, o izbiri naj se ženska posvetuje s strokovnjakom. Preventivni pregled dojk z metodo BreastScan je dojkam prijazna metoda, brez kakšrnih koli stranskih učinkov, zaradi neinvazivnosti lahko preglede neomejeno ponavljamo. V primeru preventivne diagnostike se priporočajo kontrolni pregledi na 1-2 leti.

Moja mama je imela raka dojke? Sem zato bolj ogrožena?

Da, na žalost je to res. Bolezen raka dojke v družini, predvsem po mamini strani, je eden pomembnih dejavnikov genetske predispozicije. To velja tudi v primeru, da je bila diagnoza rak dojke postavljena pri babici, prababici, teti.

Nekaj sem zatipala, je to rak?

Vsaka tvorba, ki jo v dojki zatipamo, ni nujno, da določa bolezensko stanje. Na spremembo pa moramo biti še posebej pozorni. V kolikor le-ta vztraja več kot dva ciklusa, priporočamo pregled pri zdravniku.

Imam boleče dojke, kaj to pomeni?

Boleče dojke ima ženska v času pred menstruacijo, pogosto tudi v času ovulacije. V kolikor sta boleči obe dojki, ni razloga za preplah. V primeru enostranske bolečine pa to spremembo spremljajmo. V kolikor vztraja več kot nekaj dni, se posvetujte z zdravnikom.

Imam prsne vsadke, je pregled primeren zame?

Da. Pomembno je, da izvajalca, radiološkega inženirja, ki opravlja preiskavo, opozorite na to, da imate silikonske vsadke. Pregled z metodo BreastScan opravimo na podlagi merjenja površinske in globinske temperature s sondo, ki deluje zgolj kot sprejemnik, zato ni možnosti, da bi s pregledom poškodovali vaše vsadke.

Pred kratkim sem rodila, trenutno še dojim. Lahko opravim preiskavo?

Pregled z metodo BreastScan je priporočljiv šest mesecev po porodu oziroma šest mesecev po koncu dojenja v kolikor gre za preventivni pregled. V kolikor pa ste opazili kakršno koli spremembo, je zaželeno, da pregled opravite tudi v tem času.