Mnenja strokovnjakov in izkušnje pacientov

mag. Stanko Pušenjak

dr.med., specialist ginekologije in porodništva, UKC Ljubljana

Metodo BreastScan zagovarjam kot uporabno presejalno metodo za bolezni dojk, predvsem v štadiju nastajanja raka, torej v štadijih 0 in 1, ko je ženska v načelu in navzven še zdrava in ko metode “zlatega standarda” praviloma še odpovedo. BreatScan je primerna zlasti za mlade s povečanim tveganjem za raka na dojki, recimo take z genetsko predispozicijo (BRCA1, BRCA2, dolgotrajno jemanje KT ipd), pri katerih od mamografije in od UZ še ne moremo pričakovati uporabnih slik ter na splošno za vse, ki se nočejo vsaki dve leti ali vsako leto po 40 ali 45. letu izpostavljati RTG žarkom, če za to ni drugega, bolj nujnega razloga, kot je npr. otipljiv tumor ali pozitiven izvid Br.Sc.


dr. Manca Košir

Pregled neboleč, gospa Andreja prijazna in strokovno vrhunsko podkovana. Menim, da bi se morala preventiva začeti s tovrstno metodo, ki zazna že najzgodnejše procese v tkivu dojk, če je kaj zaznano, iti na mamografijo in potem po res nujni potrebi na ultrazvok.


Nataša Bešter

Glede na to, da že deset let pripravljam TV-oddajo ZA zdravje, imam možnost za kakšen preventivni pregled več, kar z veseljem izkoristim. Tako sta me že pred nekaj leti na snemanju oddaje z svojim znanje in delom navdušili Andreja Rajh, inž. radiologije in mag. Sanja Zrimšek. Od takrat tudi sama že vrsto let enkrat na leto hodim na preventivni pregled dojk z metodo BreastScan. Popolnoma neboleč pregled in takojšnji rezultati so zame velika vrednota. Enkrat na leto opravim tudi ultrazvok dojk, ki je prav tako neinvazivna in nenevarna preiskava brez sevanja. Tako lahko preventivne preglede z mamografijo, na katere sem redno vabljena, izvajam bolj redko, kot bi jih sicer.«


Andreja Brozovič

Neizmerno zadovoljna in navdušena nad gospo Andrejo in seveda tudi samo metodo zgodnjega odkrivanja sprememb na dojki. Pregled je popolnoma neboleč. Andreja prijazno razloži in pokaže vse, kar te zanima. Res odlična izkušnja in metoda. Vsem ženskam toplo priporočam, saj tako pravočasno lahko zaznaš neželjene spremembe in pravočasno ukrepaš.


Aleksandra Popović

Pred dvema letoma sem vsak dan čutila čudno bolečino pod pazduho. Nisem znala opredeliti, ali je to kakšna nategnjena mišica ali kaj drugega. Šla sem na pregled BreastScan, ki poteka približno tako kot ultrazvok, nič ne čutiš, nič ne boli. Ena dojka je imela višjo temperaturo od dovoljene, kar pomeni, da bi se lahko v njej dogajal kakšen proces, ki ni običajen, zato so mi svetovali, naj grem na dodatne preiskave, se pravi na mamografijo. Tam so res opazili spremembo na tej dojki, hvala bogu nič nevarnega, le benigno, pa vendar je treba takšne zadeve imeti pod kontrolo. Zahvaljujoč metodi BreastScan ter rednim kontrolam z mamografijo zdaj mirno spim, saj vem, da sem v varnih rokah. Priporočala bi jo sleherni ženski, pa še poceni je.


Tamara Fortuna

Žal imam v družini ogromno sorodnic, ki so imele raka na dojkah, med njimi tudi obe moji babici. Hvala Bogu, sta obe odkrili tumorje dovolj hitro in z operacijo so jima odstranili vse potrebno, tako da sta zdaj zdravi. Glede nato, da sem to doživljala preko njih, sem verjetno tudi bolj psihično obremenjena s to boleznijo in se je na tiho kar močno bojim. Kot pa vsi vemo ima strah kratke noge in ni vredu, da kličemo negativne stvari k sebi,.. Zato sem raje vsako leto že od svojega 20 leta hodila na preglede dojk k ginekologinji, kasneje tudi na ultrazvok, za mamografijo pa sem bila še premlada ( tudi boleča je in če ne začutiš kakšne večje spremembe ročno, je tudi “nesmiselna”,..). Med drugim si seveda tudi sama pregledujem dojke skoraj vsak mesec. Kljub temu, da pa vse to počnem, me včasih obda en tak čuden občutek in kljub vsemu me postane strah, da si mogoče ne pregledam dojk dovolj dobro ali pa imam občutek da sem nekaj začutila,..Zato že nekaj let “tradicionalno” v roza mesecu oktobru, obiščem zdravnico in se naročim pri specialistu na pregled dojk.Bila pa sem že tudi na preventivnem pregledu v center zdravja Mogy v Črnučah. Oni imajo namreč BreastScan, ki je najnovejša metoda zgodnjega odkrivanja bolezni dojk, ki je popolnoma neboleča in brez sevanja. Za razliko od ostalih diagnostičnih metod zazna že najzgodnejse spremembe v tkivu v tako imenovani predklinični fazi bolezni. Strokovnjakinja za to metodo vam vse pojasni, preslika dojke, naredi pregled in postavi diagnozo. Ko izveš, da je vse BP je tako, kot da ti pade en težek kamen iz “srca” in si delno razbremenjen, spet živ,.. 


Tatjana Koščak Jocić

Ker sem že nekaj mesecev tipala zatrdlino v desni dojki, sem iskala neko prijazno meetodo za odkrivanje le-tega. Tako sem slučajno izvedela za metodo mikrovalovne termometrije, katero sem prvič obiskala februarja 2016. Rezultat je kazal precej povečano temperaturo v desni dojki in po priporočilu prijazne gospe andreje sem potem šla na ultrazvok in naprej na mamografijo in šele po tem, ko so mi odščipnili del tkiva, so ugotovili, da gre za tumor. Tukaj bi želela omeniti to, da če bi uradna medicina priznavala to metodo, bi veliko lažje in hitreje prišli do rezultatov in tudi prej bi lahko ukrepali. Tumor so mi odstranili maja 2016 in odločila sem se, da naprej spremljam moje stanje z metodo termometrije. Zelo sem zadovoljna s pregledi pri gospe Andreji, ki zelo lepo razloži rezultate analize. Termometrija je metoda, ki ji popolnoma zaupam, predvsem pa neboleča in nenevarna v smislu sevanja in od takrat jo priporočam prijateljicam in vsem ostalim.


mag. Maja Babnik Smrekar

Pred štirimi leti sem sama zatipala bulico in šla naprej k svojemu ginekologu, ta me je pregledal z ultrazvokom, a ni nič pokazalo. Ker imam dojke precej vozličaste, polne nenevrniih cist, sem želela prej poskusiti metode, ki ne Ko sem izvedela, da je pregled dojk z metodo BreastScan pri moji teti odkril bolezenske spremembe, katere predhodno mamografija ni zaznala, sem se tudi sama odločila, da obiščem ordinacijo MO-GY v Črnučah. Že vrsto let se vračam na preventivne preglede h ga. Andreji Rajh, ing. radiologije, ki s strokovnostjo in prijaznostjo vedno znova ustvari zaupanja vreden profesionalni odnos. Toplo priporočam za izboljšanje in vzdrževanje zdravja.


Gospa, ki zaradi diagnoze za javno objavo želi ostati anonimna (podatke hranimo v ordinaciji MO-GY Maribor)

Pred štirimi leti sem sama zatipala bulico in šla naprej k svojemu ginekologu, ta me je pregledal z ultrazvokom, a ni nič pokazalo. Ker imam dojke precej vozličaste, polne nenevarniih cist, sem želela prej poskusiti metode, ki ne vsebujejo toliko žarčenja. Samoiniciativno sem šla na BreastScan v Mariboru in pokazalo se je temperaturno rdeče stanje tam, kjer je bila bulica. S tem izvidom sem šla nazaj s svojemu ginekologu, ki najprej ni hotel upoštevati izvida,a je pozneje tudi na ultrazvoku zaznal, da bi tam nekaj utegnilo biti. Dal mi je nujno napotnico za mamografijo – ta ni pokazala sprememb, a vseeno so me poslali na onkološki oddelek UKC Maribor. Na vzorcu bulice se je pokazalo, da je maligna, odstranili so jo. Imela sem še 30 obsevanj, imam redne kontrole v Ljubljani. Mislim, da bi morala biti ta metoda že del uradnega zdravljenja oziroma preventivnega pregledovanja raka na dojkah.


Gospa, ki zaradi diagnoze za javno objavo želi ostati anonimna (podatke hranimo v arhivu ordinacije MO-GY Maribor)

V mesecu  juniju 2020 sem si v levi dojki zatipala bulico. Ker ni izginila, ampak sem imela občutek, da se veča, občasno me je pričela tudi boleti, sem poklicala v ordinacijo MOGY v Mariboru, kjer sem pred leti opravila uspešno terapijo zdravljenja hrbtenice in opazila reklame za pregled dojk z metodo BreastScan. Ker sem že 3 leta na kontroli na gastroenterološkem oddelku zaradi cist na jetrih, sem se samoiniciativno naročila na pregled pri go. Andreji  Rajh, ing. radiologije, saj sem se želela izogniti sevanju, ki je prisotno pri mamografiji. Žal je pregled glede na izmerjeno temperaturo pokazal tipno spremembo v dojki in zato mi je go. Andreja svetovala takojšnjo nadaljnjo diagnostiko v programu Dora ali v centru za bolezni dojk. Kasneje sem v UKC Maribor opravila še mamografijo dojk in UZK z istočasno punkcijo tkiva, kjer je bil dokončno potrjen inv. žlezni karcinom velik 2 cm. Predvideno bi naj z operacijo bil odstranjen le tumor in varnostna bezgavka, nato bi sledilo obsevanje. V.  okviru priprav na operacijo dojke  sem bila poslana na CT prsnega koša in zg. dela abdomna, kjer mi je priporočena nadaljnJa obravnava na gastroenterologiji zaradi zaznane spremembe v abdomnu. Tako sedaj čakam  na predoperativni konzilij,ki bo podal mnenje glede nadaljnJega zdravljenja. Vsekakor bom še naprej hodila na preventivne preglede go. Andreji Rajh, saj je to ena zelo topla oseba, vredna zaupanja, ki ti res na preprost in razumljiv način razloži rezultat pregleda, ti z strokovnostjo  in prijaznostjo.  omili morebitni strah, ki se pojavi ter je po potrebi na voljo za pogovor in z dodatnimi nasveti. Glede na število novoobolelih pacientk letno bi resnično bilo potrebno, da bi ta metoda bila priznana tudi z strani zdravstva, saj je popolnoma varna, neboleča in brez sevanja .


Gospa Irena D. iz Ljubljane

BreastScan metoda, ki vam lahko reši  življenje….

Tudi sama sem zatipala majhno bulico na levi dojki in kar hitro odšla k svojemu zdravniku . Sicer brez kakšne sumnje za rakom, saj v naši družini ne zaznavamo tovrstnih bolezni. Moj osebni zdravnik je laično ugotovil, da je videti kot kakšna cista in če želim, mi da napotnico. Seveda sem se odločila za nadaljnji pregled in ker mi ni dalo miru, sem obiskala kar nekaj »alternativnih« metod, med drugim tudi BreastScan Mogy v Črnučah, kjer me je ga. Andreja Rajh, ing.radiologije skrbno pregledala. Po opravljenem, res nebolečem pregledu (s tipalom oz. scenerjem samo potuje po točkah na dojki), sta bila scena obeh dojk res zelo različno obarvana. Že po sami sliki je bilo razvidno, da se nekaj dogaja v levi dojki. Po nasvetu ga. Andreje sem se pravilno odločila, za nujno napotnico na OI (Onkološki inštitut) in naj grem na vse možne preiskave, da se natanko diagnosticira tvorba. Pri pregledu na OI je tudi zdravnik imel podobno mnenje, kot moj osebni zdravnik, da gre verjetno za kakšno cisto, da pa vseeno grem na nadaljnji pregled. Neizbežno je, da se pri tovrstnih preiskavah še vedno soočamo z zares bolečimi metodami od mamografije, kjer so se mi pri večkratnem slikanju ulile solze od bolečine pri stiskanju dojke z iritirano tvorbo, da ne govorim o rutinski punkciji tumorja z debelo iglo, katero so mi zadeli žilo v dojki in sem imela levo stran telesa en sam hematom … s tem pa posledično en mesec preložitev vseh preiskav. Rezultat: karcinom dojke v začetnem stadiju. 

Ker sem podjetnica že celo svoje življenju, ter vseskozi v kroničnem pomanjkanju časa in ko izveš za diagnozo, se ti pričnejo v glavi porajati milijon in eno vprašanje….. jaz sem se ustavila pri meni najbolj srhljivem vprašanju, ki mi je naredilo cmok v grlu: kaj če tvorbe ne bi otipala? Jaz sem imela srečo, da sem jo imela na takem mestu, da je tudi spregledati nisem mogla… kaj pa če??…

Moje osebno mnenje in priporočilo: … vse mogoče beremo o različnih metodah odkrivanja sprememb v tkivu dojk, kjer se krešejo mnenja doktorjev; eni branijo svoje ime, eni ustaljeno prakso, eni napredek…. . Ko pa zadane taka diagnoza tebe samega ali tvoje najbližje  je streznitev zelo boleča… tudi takrat, ko se ozreš za nazaj. In seveda se vsi strinjamo, da je preventivni pregled res na koncu koncev najboljša izbira. In ko greš čez vse to, se zaveš, da nagovor: »BreastScan metoda, ki vam lahko reši  življenje« je še kako resnična, če se zaveš, oz. ko se zaveš, kako pomembno je pravočasno odkritje bolezenskih stanj tkiv v dojki.

Žal mi pa je, da ni BreastScan v okviru osnovnega preventivnega pregleda, ker menim, da bi bilo res ogromno dilem, stisk, travm in dolgotrajnega zdravljenja prihranjeno tako ženskam, kot njihovim družinam .

 Kljub vsemu res hvala, da imamo to možnost preventivnega pregleda in vsa zahvala  ga. Andreji Rajh za vso skrb in podporo… res priporočam!