Bulica v dojki

Pozdravljeni,
Zanima me, kdaj vemo, da je bulica v dojki nevarna. Imam zelo občutljive dojke in pred menstruacijo tudi zelo boleče. Včasih se mi zdi, da v dojki kaj zatipam, potem pregled ponavljam vsak dan in čez nekaj dni to izgine. Vem, da vsaka bulica ne pomeni raka, pa vendar: na kaj moramo biti pozorne?
Hvala za vaš odgovor.
Brina

Lepo pozdravljeni Brina,
hvala za vaše vprašanje. Dojka je med drugim sestavljena iz žleznega tkiva, ki se pod prsti tipa v obliki različno velikih in različno oblikovanih bulic. Te postanejo v obdobju pred menstruacijo bujnejše, večje ter občutljivejše na dotik, zato je smiselno, da samo pregled dojk opravljate po menstruaciji in sicer 7.-10. dan od prvega dne, ko občutljivost in bujnost žleznega tkiva v dojki popustita in tkivo v dojki postane bolj pregledno.
In kako prepoznati bulico, ki bi bila lahko nevarna? Na otip je taka bulica bolj trda, kot žleza, je malo ali nič premakljiva ter slabo ali nič občutljiva. Še posebej morate biti pozorna, če ste zatipala bulico, ki ni podobna žleznemu tkivu ali ste jo zatipala na novo ter če taka bulica ostane prisotna tudi po končani menstruaciji in vztraja vse do naslednje.  V tem primeru se je smiselno posvetovati še z zdravnikom ali opraviti preventivni pregled dojk v specialistični ambulanti.


Andreja Rajh, ing. radiologije, specialistka BreastScan diagnostike