Kdaj na pregled

Meni je ginekologinja rekla ker sem stara že 70 let da ni več
potrebnega ultrazvoka čeprav sem prej imela vsake dve leti. Ali to
res drži? Kdaj moramo začeti in kdaj lahko končamo s pregledi?
Mira

Lepo pozdravljeni gospa Mira,
zahvaljujem se za vaše vprašanje. Predvidevam, da ste opravljala mamografijo v presejalnem programu Dora in ne ultrazvok dojke (prosim odgovorite mi, če se motim). Program Dora se izvaja v starostni skupini od 50.- 69. leta starosti in sicer na dve leti, ker je v tem starostnem obdobju največja možnost, da bi zbolela za rakom dojke.
Po 69. letu starosti, nadaljujejo preventivne kontrole samo še ženske, pri katerih že spremljajo določene sumljive spremembe v dojkah, ki jih je potrebno spremljati na določeno časovno obdobje in ženske z visokim tveganjem, da bi zbolele za rakom na dojki.
Kdaj začeti in kdaj končati s pregledi dojk? Moje osebno mnenje je, da bi morale ženske z rednimi preventivnimi pregledi pričeti že pred 50. letom starosti, saj imamo danes več različnih metod, s katerimi se lahko pregledujemo.
Poleg mamografije imamo še ultrazvok dojke, s katerim prav tako pridobimo slikovne informacije o tkivu dojke. Kdaj katero metodo uporabljati, bi moral presoditi zdravnik specialist, saj imata obe metodi svoje pomanjkljivosti in prednosti. Načeloma je UZ dojk primernejši za mlajše ženske, ko imamo še menstruacijo in gostejše tkivo v dojki ali kot dodatna diagnostika mamografiji.
Poleg ultrazvoka in mamografije imamo na razpolago še metodo BreastScan, s katero pa merimo temperaturo v tkivu dojke in tako ocenjujemo metabolizem celic tkiva dojke oz. obnašanje oz. dogajanje v tkivu dojk.
Temperatura je namreč ena od osnovnih informacij o delovanju tkiva ter nakazuje, da se v tkivu dojke dogaja bolezen, poleg nastajajočih tumorjev tako lahko spremljamo še vnetne procese in tudi celjenje tkiva.
Če poenostavim, vsaka od naštetih metod vidi bolezen na svoj način, v določenem obdobju bolezni (vedeti morate, da tumor do klinične faze, ko ga lažje opazimo na mamografski sliki, raste približno 3-5 let) in vse naštete metode se med seboj seveda dopolnjujejo in lahko pripomorejo k čimprejšnjemu odkritju bolezni.
Metoda BreastScan je lahko odlična »osnovna« preventiva. Njena prednost je v tem, da nima omejitev glede let, tako da jo lahko pričnemo uporabljati že pred 50. letom starosti. Je tudi neškodljiva, zato lahko meritve neomejeno ponavljamo in spremljamo delovanje telesa.


Andreja Rajh, ing. radiologije, specialistka BreastScan diagnostike