Je rak dojk vedno »bulica«?

Ob izrazu rak dojke takoj pomislimo na »bulico«, zatrdlino. V številnih primerih se izražena bolezen res pokaže kot zatrdlina, pa vendar mora biti dovolj velika, da jo odkrijemo s samo pregledovanjem ali klasičnimi diagnostičnimi metodami. Velikokrat se odkrije pozno, v napredovani fazi bolezni, tudi več let od samega začetka.
Poleg zatrdline, se rak dojke lahko kaže tudi drugače, kot sprememba na koži ali bradavicah. Vsaka nenadna sprememba, ki vztraja dlje časa (več kot en ciklus) naj bo alarm, da je lahko nekaj narobe. Lahko so to spremembe v velikosti in obliki dojke, nenadna bolečina, prekomerna občutljivost,  sprememba na koži,… Seveda vsi ti simptomi ne kažejo neposredno na rakavo obolenje, pa vendar – če ste v dvomih, poiščite strokovno pomoč.

8 znakov, ki lahko kažejo na rak dojke in niso klasične zatrdline v prsih:

  1. sprememba v obliki dojke
  2. sprememba v velikosti dojke
  3. bolečina v dojki
  4. sprememba v bradavici (barva ali pa obrnjena navznoter)
  5. sprememba na koži (rdečina, luska, nagubana, zadebeljena,…)
  6. izcedek iz bradavice
  7. občutek toplih dojk, otekline, povečana občutljivost
  8. občutek povečanih bezgavk pod pazduho

Pomembno je torej vedeti, da pri samopregledovanju dojk ne iščemo zgolj tipne spremembe v dojki, ampak dojke tudi opazujemo; obliko, kožo, bradavice. Dekleta naj že zgodaj pričnejo s samopregledi, kljub temu, da je rak dojke v mladosti zelo redek. Pa vendar z vsakim samopregledom svoje dojke bolj poznamo in hitreje odkrijemo kakršno koli, tudi najmanjšo spremembo. Vaja dela mojstra!

Enostavni koraki za samopregledovanje so na voljo na povezavi: https://pregledidojk.si/samopregledovanje-dojk/