Samopregledovanje dojk

Tri minute v mesecu, ki vam lahko spremenijo življenje

Pomembnost samopregledovanja dojk
S pregledovanjem in spoznavanjem svojih dojk naj bi dekleta pričela že v poznih najstniških letih in nadaljevala vse življenje. Pregled je potrebno opraviti enkrat mesečno, po končani menstruaciji. Z rednim pregledovanjem dojk ženska najbolje spozna svoje dojke in hitro ugotovi, kdaj spremembe niso običajne.

Kdaj opraviti samopregled?

  • V obdobju po menstruaciji, 7.-10. dan.
  • Določite si dan v mesecu in preglede izvajajte redno, vsak mesec.
  • Če ste v obdobju brez ciklusa, dan samopregleda ni pomemben.

Enostavni koraki samopregledovanja

Samopregledovanja dojk se je potrebno naučiti, predvsem pa navaditi otipa svojih dojk. Potrebno je kar nekaj ponovitev, da pregled “osvojimo”, zato si vzemite čas in spoznajte svoje dojke na pogled in otip. Priporočamo, da v stoječem položaju dojke pretipate v dveh pozicijah, pod prho in pred ogledalom. Pri slednjem pregledu dojki tudi opazujemo.
Spva opazujte svoje dojke v naravnem položaju, nato pa še tako, da roke dvignete za glavo. Opazujte predvsem obliko, spremembe na koži in bradavicah. Dojki vizualno primerjajte med seboj. V tretjem koraku položite roke v bok in nadaljujte z opazovanjem. To naj traja nekaj minut. Na koncu pretipajte tudi kolobar in bradavico ter preverite morebitni izcedek.

Nato dvignite levo roko in položite desno dlan na levo dojko. Iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Tipajte z blazinicami srednjih treh prstov; kazalca, sredinca in prstanca. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za desno dojko.

Nagnite se naprej in podprite levo dojko z desno roko. Z nežnimi krožnimi gibi leve roke rahlo pritiskajte na dojko. Ponovite postopek še za desno dojko.

Nagnite se naprej, spustite levo roko. S stisnjenimi prsti desne roke pretipajte levo pazduho, nato ponovite pregled še z razprtimi prsti. Ponovite postopek še za desno pazduho.

Pregled zaključite v ležečem položaju. Pod lopatice lahko namestite blazino in dvignite desno roko nad glavo. Ta položaj bo razširil celotno dojko. Postopek pregleda je enak pregledu v stoječem položaju: iztegnite prste in jih stisnite skupaj ter s krožnimi gibi pretipajte celo dojko. Tipajte z blazinicami srednjih treh prstov; kazalca, sredinca in prstanca. Začnite na zunanjem obodu dojke in se z roko pomikajte proti bradavici. Ponovite postopek še za levo dojko.

Najpogostejše napake pri samopregledovanju:

  • za pregled si ne vzamemo dovolj časa in ga opravimo (pre)hitro in (pre)površno,
  • dojko pretipamo z isto, ne z nasprotno roko,
  • roke na strani pregledane dojke ne dvignemo nad glavo, pozabimo na predel bezgavk,
  • ne otipavamo z blazinicami prstov,
  • dojke pregledujemo preredko ali prepogosto, priporočljiv je pregled enkrat mesečno,
  • ne spremljamo premakljivosti in občutljivosti tkiva,
  • pri dojkah večjega obsega ne izvajamo pregleda v obeh položajih.

Ordinacije MOGY, ki izvajajo preglede dojk z metodo BreastScan so v namen ozaveščanja izdale tudi posebno knjižico s podrobnimi navodili za samopregledovanje dojk. Prejmete jo lahko brezplačno v kateri koli MOGY ordinaciji, dostopna pa je tudi na spletu preko povezave: Moja rožnata knjižica