Rak dojke – kakšni so simptomi?

Stara sem 35 let in pri teh letih je moja mami že zbolela za rakom dojk, kar pomeni, da sem v rizični skupini. Se redno samopregledujem, na preglede še ne hodim. Ker imate veliko izkušenj imam za vas vprašanje: kateri so tisti simptomi raka dojk, ki jih ženske ne smemo spregledati?
Najlepša hvala za vaš odgovor,
Manica

Lepo pozdravljeni Manica,

veseli me, da se redno samopregledujete, saj nas je praksa naučila,  da kljub napredovali diagnostiki dojk v zadnjih letih, ženske še vedno veliko bolezenskih sprememb odkrijejo same pri samopregledovanju.
V naši ordinaciji ženske zelo vzpodbujamo k rednemu samopregledovanju, saj nas je praksa naučila, da ženske, ki se zelo dobro poznajo, lahko bolezen odkrijejo prej, kot bi jo sicer odkrili mi pri kliničnem pregledu, kljub našemu znanju in izkušnjam. Če dobro razmislite, je temu res tako, le kdo bi vas lahko poznal bolje, kot se lahko sama, a ne?
Moje osebno mnenje je, da je pri samopregledovanju najbolj pomembna rednost samopregledovanja in dejstvo, da imate skozi redno samopregledovanje možnost, da dodobra spoznate sestavo svojih dojk, z vsemi žleznimi vozlički, ki se v dojki tipajo.
Če boste tkivo svojih dojk dobro poznala, bi tudi relativno zgodaj lahko opazila,  vse morebitne nepravilnosti, na novo nastale novotvorbe, bulice, spremembe. Prav tako je dobro, da opazujete morebitne spremembe na koži, v obliki pomarančaste kože ali rdečine, vdolbine ali izbokline in morebiten izcedek iz bradavic.
Glede na to, da je vaša mama zgodaj zbolela za rakom dojke in glede na vašo starost, bi vam poleg rednega samopregledovanja priporočala, da opravljate tudi preventivne preglede pri specialistu in sicer kombinacijo UZ dojk, kot dopolnilo ultrazvoku pa tudi še metodo BreastScan, saj se odlično dopolnjujeta med seboj.

Andreja Rajh, ing. radiologije, specialistka BreastScan diagnostike